Nájomné byty v meste začnú stavať súkromní investori

25.03.2009 Prešov

Prešov 25. marca (TASR) – Približne 90 nájomných bytov na Bajkalskej a Mukačevskej ulici v Prešove majú začať stavať dve súkromné spoločnosti z vlastných zdrojov, ktoré potom na základe zmluvy o budúcej kúpnej zmluve ...
Realizáciu takéhoto modelu výstavby dnes na svojom zasadnutí schválili poslanci mestského zastupiteľstva a o konkrétnych zmluvách by mali hlasovať na svojom aprílovom zasadnutí.
Na odkúpenie spomínaných bytov chce mesto využiť zdroje zo Štátneho fondu rozvoja bývania (ŠFRB) a dotácie z Ministerstva výstavby a regionálneho rozvoja. Investori sa v tejto súvislosti v zmluvách zaviažu, že náklady na vybudovanie m2 sa budú pohybovať vo finančnom limite výnosu ministerstva výstavby. Podľa primátora Pavla Hagyariho z navrhovaných zmlúv nevyplývajú pre mesto žiadne riziká. V prípade, že samospráva získa dotácie z ministerstva a ŠFRB, hotové byty od spoločnosti odkúpi, ak nie, tak zostanú vo vlastníctve investorov, ktorí ich potom môžu odpredať záujemcom za komerčné ceny. Podobný spôsob výstavby nájomných bytov sa už realizuje v napríklad v Liptovskom Mikuláši, v Žiline či vo Vrútkach.
Hagyari konštatoval, že takýto model spolupráce ponúka mestu minimálne dve výhody. \"V pomerne krátkom čase vybudujeme nové byty pre mladé rodiny, všetky potrebné úkony budú realizovať samotní investori a vytvoria sa nové pracovné miesta, \" vysvetlil prešovský primátor. Oba bytové domy majú stáť na pozemkoch vo vlastníctve mesta, ktoré pravdepodobne investorom dajú do prenájmu. S výstavbou by sa malo začať do štyroch mesiacov od podpísania zmlúv a mala by trvať maximálne 15 mesiacov. Mesto už má na podobné účely pripravené aj ďalšie lokality na Sídlisku Sekčov, ale aj v blízkosti centra.
 

Vyberte región